“Theatersport?” Ik trok mijn neus op en slaakte een zucht. Het was de zomer van 2008 en ik had de balie van de CREA zomercursussen in Amsterdam aan de telefoon. Ik had me opgegeven voor een Stanislavski-week, want ik nam toneel serieus dus had ik me opgegeven voor Serieus Toneel. Het liep anders.

Op de eerste dag van de cursus moest ik door omstandigheden afzeggen. “Ben ik nu mijn geld kwijt?” Ja dus, tenzij ik een andere zomercursus wilde doen. Dat wilde ik wel. Maar er was alleen nog plek in –kokreflex- Theatersport. Dat simpele spelletjes spelen. Lollig doen. Lamaatje na-apen.

“Nou, vooruit dan maar”, verzuchtte ik.

Het universum wreef grijnzend in haar handen. Want natuurlijk bleek dit de cursus waar ik pas écht uitgedaagd werd, waar alles in mij opgeschud werd en waar ik continu verkeerde in frustratie én in kwispelstand.

Van mijn eerste impro-cursus vergeet ik nooit meer hoe ik grandioos de lage-status-battle verloor, hoe ik voor het eerst heb gerapt met de Beasty Rap en hoe ik 17 keer “Iets anders” moest horen voor ik leeg was en ‘zo maar wat zei’. Maar vooral de lol, het niet denken en de nieuwe vrienden.

In 2015 vroeg ik andere impro-spelers: wat vergeet jij nooit meer van je eerste keer impro? In de video hiernaast zie je hun antwoorden (en mijn video-editing skills van 5 jaar geleden ;)) 

Boven: tijdens mijn 1e cursus Theatersport.

Op het podium met vrienden.

Impro-spelers beantwoorden de vraag: Wat herinner je je van je 1e keer Theatersport?